Haetko apua taloudenhallintaan?
Onko oma talous sekaisin?

Arvonlisäveron takaisinlainaus – veronpalautukset voidaan nyt kuitata maksuerien lyhennyksiksi

Verohallinto voi nyt kuitata yritykselle tulevia veronpalautuksia myös arvonlisäveron takaisinlainauksessa sovittujen maksuerien lyhennyksiksi. Laki esti kuittauksen 31.12.2020 saakka, mutta enää veronpalautusta ei
makseta yritykselle takaisin, jos sitä voidaan käyttää takaisinlainauksessa syntyneiden maksuerien suorituksiksi.

Arvonlisäverotuksen takaisinlainauksesta säädettiin kesäkuussa 2020 yhdeksi keinoksi yrityksille turvata rahoituksen saatavuus koronatilanteen vuoksi. Takaisinlainaus toteutettiin veronkantolain mukaisena maksujärjestelynä. Takaisinlainaus kohdistui tammi-maaliskuussa erääntyneisiin ja maksettuihin arvonlisäveroihin silloin, kun yritys oli arvonlisäveroilmoittamisen osalta ns. kuukausimenettelyssä.

Säännökset arvonlisäveron takaisinlainauksesta otettiin veronkantolakiin (L 484/2020) sekä lakiin veronlisäyksestä ja viivekorosta (L 485/2020). Lainmuutosten jäljiltä Verohallinto lisäsi 24.6.2020 kiellon palautusten käytölle maksujärjestelyistä noudatettavasta menettelystä antamaansa päätökseen.

Kun yritys maksaa maksujärjestelyä suunnitelman mukaisesti ja kun palautuksia käytetään maksujärjestelyssä oleville veloille, maksujärjestely tulee itse asiassa nopeammin maksetuksi loppuun kuin mitä Verohallinto on alun perin edellyttänyt.

Mikäli yrittäjä haluaisi edetä lyhennyssuunnitelman mukaisin rahavirroin Verohallintoon päin, se edellyttäisi häneltä tarkkuutta ja myös osaamista verovelvoitteiden sekä niihin kohdistettavien maksujen ja palautusten käytöstä. Jos yrittäjä pystyy selvittämään OmaVero-palvelun tiedoista, että palautusta on käytetty maksujärjestelyn erälle kokonaan tai osittain, hän voisi mitoittaa erään kohdistettavan maksusuorituksensa palautuksen verran pienemmäksi. Optimoinnin pitäisi mennä kuitenkin oikein, sillä maksujärjestelyn erien maksupuutteet aiheuttavat maksujärjestelyn raukeamisen. Tähänkään yrittäjällä ei ole varaa.

Lähde: MyNewsDEsk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *