Haetko apua taloudenhallintaan?
Onko oma talous sekaisin?

Pankkilaina

Pankkilaina on se perinteinen tapa rahoittaa sekä yksityisen elämän rahantarpeet kuin yrityksen investoinnit ja kassatilanteet, mutta viimeisten parin vuosikymmenen aikana pankit ovat joutuneet uudenlaiseen markkinatilanteeseen, jossa niiden markkinoille on tullut myös yksityisiä luotottajia sekä yksityis- että yrityslainojen markkinoille.

Pankitkin tarjoavat lainaa tai pikavippiä ilman vakuuksia ja takaajia, mutta pankkien valvonta ja ohjeistukset ovat tiukempia kuin yksityisillä rahanlainaajilla, siksi välillä saattaa tuntua, että pankkilainan saaminen on vaikeampaa, mutta syy on siitä, että pankkien täytyy olla useammalla kriteerillä varmempia lainantakaisinmaksusta kuin yksityisten luotonantajien. Yksityisillä luotonantajilla ei ole tilivelvotteita, kun taas kaikilla perinteisillä pankeilla on tiliasiakkaita, ja näiden tiliasiakkaiden varallisuus pitää varmentaa kaikissa tilanteissa.

Kenelle lainoja voidaan myöntää?

Sinulle voidaan myöntää lainoja (pankista riippuen), jos:

  • olet vähintään 18/20-vuotias
  • sinulla on suomalainen henkilötunnus
  • sinulla on pysyvä kotiosoite Suomessa
  • olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, eikä sinulla ole maksuhäiriöitä
  • säännölliset vuositulosi ovat vähintään 20 000 euroa (brutto) tai sinulla on yleensäkin säännöllinen kuukausitulo
  • työsuhteesi mahdollinen koeaika on päättynyt, oli sinulla sitten määräaikainen tai vakituinen työsuhde

Useat pankit tarjoavat erilaisia lainoja eri lainatarpeisiin, tällaisia lainoja voivat olla esimerkiksi taloa tai asuntoa varten otettava laina, johon liittyy paljon erilaisia asioita, joita ei muissa lainatyypeissä ole ja asuntolainat voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin ja maksuajat kymmeniin vuosiin. Autolainat, harrastuslainat, kulutusluotot yms. Pankit nimeävät lainoja teemoittain, koska silloin lainanhakijalla on useimmiten helpompaa päätyä hakemaan sitä parhaiten juuri hänelle sopivaa lainaa.