Haetko apua taloudenhallintaan?
Onko oma talous sekaisin?

Yrityslainakanta supistui edelleen kesällä

Pankkien myöntämien yrityslainojen kanta supistui kesäkuusta ja oli 57,6 mrd. euroa heinäkuun 2021 lopussa. Heinäkuussa suomalaisten yritysten lainakanta oli pienempi kuin koronapandemian alussa eli vuoden 2020 maaliskuussa. Pandemian alussa lainakanta kasvoi nopeasti, ja sen jälkeen se on supistunut. Nopeinta kannan vuosikasvuvauhti oli toukokuussa 2020 (14 %). Yrityslainakanta on supistunut huhtikuusta 2021, ja heinäkuussa se pieneni −3,6 prosentin vuosivauhtia.

Suomalaiset yritykset ovat nostaneet uusia lainoja tavanomaista vähemmän pandemian alkukuukausien jälkeen. Viimeisten 12 kuukauden aikana lainoja nostettiin 16,9 % vähemmän kuin edellisellä vastaavalla ajanjaksolla. Uudet yrityslainanostot piristyivät kesäkuussa (2,0 mrd. euroa), kun taas heinäkuun lainanostot olivat tavalliseen tapaan maltilliset (1,0 mrd. euroa). Uusien lainanostojen keskikorko oli 1,99 % heinäkuussa 2021. Pankkien luotonannon seurantakyselyn mukaan yrityslainojen kysynnän kasvun odotetaan jatkuvan kolmannella neljänneksellä.

Suomalaisten yritysten hoitamattomien lainojen kanta on kasvanut pandemian aikana. Hoitamattomia lainoja yrityksillä oli yhteensä 1,3 mrd. euroa heinäkuun 2021 lopussa, mikä oli 2,3 % koko lainakannasta. Euromääräisesti eniten hoitamattomia lainoja oli kiinteistöalan toiminnassa (340 milj. euroa ja 3,3 % lainakannasta). Hoitamattomien lainojen kannan kasvu on ollut suurempaa esimerkiksi koronapandemian koettelemalla majoitus- ja ravitsemistoimialalla, jossa hoitamattomia lainoja oli 60 milj. euroa, 7,1 % lainakannasta. Majoitus- ja ravitsemistoimialan lainojen osuus koko yrityslainakannasta Suomessa on suhteellisen pieni.

Yritysten talletukset eivät ole kasvaneet juurikaan viimeisen vuoden aikana. Kasvua yritysten talletuksissa on kuitenkin selvästi pandemian alkua edeltävään aikaan verrattuna. Heinäkuun 2021 lopussa yrityksillä oli talletuksia 44,0 mrd. euroa Suomessa toimivissa pankeissa. Talletusten keskikorko oli −0,07 % heinäkuussa.

Lainat

Suomalaiset kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2021 uusia asuntolainoja 1,8 mrd. euron edestä, mikä on 87 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 8,7 %. Asuntolainojen kanta oli heinäkuun 2021 lopussa 105,3 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 4,4 %. Sijoitusasuntolainojen osuus asuntolainakannasta oli 7,9 %. Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 16,6 mrd. euroa ja muita lainoja 17,8 mrd. euroa.

Asuntoyhteisöt nostivat uusia lainoja heinäkuussa 298 milj. euron edestä. Uusien nostettujen asuntoyhteisölainojen keskikorko nousi kesäkuusta ja oli 1,41 % heinäkuussa. Asuntoyhteisöille myönnettyjen lainojen kanta oli heinäkuun lopussa 38,3 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli heinäkuun 2021 lopussa 108,4 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,03 %. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 98,8 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 2,8 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat heinäkuussa 39 milj. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli heinäkuussa 0,20 %.

Lähde: STT Info


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *