Haetko apua taloudenhallintaan?
Onko oma talous sekaisin?

Mökkikaupassa on tällä hetkellä ostajan markkinat kaikkialla Suomessa

Sp-Kodin teettämän välittäjäkyselyn tulosten mukaan mökkikauppa käy Suomessa edeltävän vuoden tapaan hyvin rauhalliseen tahtiin. Kauppa ei ole pysähtynyt, mutta selvää rauhoittumista mökkimarkkinoilla on tapahtunut. Kesämökkien tarjonnassa ei ole tapahtunut suurta muutosta. Rantamökit kiinnostavat ostajia edelleen, mutta kuivan maan mökkien ja saarimökkien kysyntä näyttää merkittävästi vähentyneen kaikkialla Suomessa. Selvää on, että perusmukavuudet täytyy myös mökeissä tänä päivänä olla.

– Myös mökkien hinnoissa näyttää suuntaus olevan laskemaan päin kaikkialla Suomessa, rantamökkienkin osalta, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Kesämökkien tarjonta on pysynyt viimeiset pari vuotta ennallaan tai hieman lisääntynyt. Vastaavasti kysynnän osalta välittäjiemme näkemys on, että järvenrantamökkien kysyntä on jonkin verran kasvanut ja merenrantamökkien hieman vähentynyt.

– Saarikohteiden ja kuivan maan mökkien osalta on tapahtunut merkittävää muutosta huonompaan suuntaan. Niiden kysyntä on huomattavasti vähentynyt, Rantanen jatkaa.

– Mökkikaupassa on ollut jo pidempään ostajan markkinat, vahvistaa kiinteistönvälittäjä Markus Itkonen Sp-Koti Kuopiosta. – Kauppoja ei meinaa oikein syntyä, koska lähtökohtaisesti hintapyynnöt ovat liian korkeita.

– Tällä hetkellä meilläkin on myynnissä todella hyvä valikoima kaiken tasoisia ja -hintaisia kesämökkejä, kertoo kiinteistönvälittäjä Tero Käpynen Rauman Sp-Kodista. – Aika hiljaista markkinoilla kuitenkin on. Meren tai järven rannalla sijaitsevat mökit menevät kaupaksi, jos hinta on kohdillaan. Myös saarimökit ja kuivalla maalla sijaitsevat mummonmökit menevät, mutta hintapyynnöistä täytyy tinkiä reilusti. Tämän vahvistaa myös Sp-Kodin uunituore valtakunnallinen välittäjäkysely.

Suomalaiset haluavat veden äärelle, tien perille ja sähköt

– Tänä päivänä suomalaiset haluavat päästä mökille nopeasti ja helposti. Parasta olisi, jos mökille ajaisi puolessa tunnissa, sanoo Etelä-Karjalan alueella pitkään kiinteistönvälittäjänä toiminut Jukka Rusanen Sp-Koti Lappeenrannasta. Samaa mieltä ovat Markus Itkonen ja Tero Käpynen.

– Ostajia kiinnostavat edelleen eniten mökit, jotka sijaitsevat meren tai järven rannalla, puhtaiden vesistöjen äärellä. Tietyt perusmukavuudet niissäkin kuitenkin pitää tänä päivänä olla. Tie perille, sähkö ja vesi, niistä harva enää suostuu tinkimään, Rusanen jatkaa. – Yhä useampi myös etsii mökkiä, joka soveltuu ympärivuotiseen käyttöön ja josta on helppo käydä tarvittaessa töissä. Myös rannan laadulla ja tontin ilmansuunnalla on merkitystä.

– Oma kokemukseni on, että kauppoja syntyy, jos vain myyjä on valmis joustamaan hintapyynnöstään. Mökkibisneksessäkin markkinatalous pelaa, toteaa Tero Käpynen.– Olisi tärkeää saada mökkejään myyntiin laittavat ihmiset ymmärtämään, etteivät ihmiset ole valmiita maksamaan mökin tunnearvosta. Ne kaupat, jotka tehdään, toteutuvat laskevin hinnoin tänä päivänä.

– Ja kuitenkin mökkikaupoissa tunteilla on todella iso merkitys. Ostaja tekee usein jo heti ensivaikutelman perusteella päätöksen, onko hän kiinnostunut mökistä vai ei, Rantanen toteaa. – Tiedän tämän omasta kokemuksesta. Ensimmäinen fiilis erityisesti mökin ympäristöstä ratkaisee, herääkö kiinnostus ja tuntuuko paikka omalta.

Ulkomaalaisia ostajia ei ole liikkeellä missään päin Suomea

– Kyselymme osoittaa myös sen, ettei Suomen mökkimarkkinoilla ole ulkomaalaisia ostajia. Jos vielä joitakin vuosia sitten liikkeellä oli jonkin verran venäläisiä, nyt heitä ei enää ole, toteaa Jukka Rantanen.

– Korkeintaan he ovat vain myymässä niitä aiemmin ostamiaan mökkejään, vahvistaa Markus Itkonen.

– Kyselyssämme nousi esiin myös se, tällä hetkellä kesämökkiä etsiville on erityisen tärkeää, että mökeissä on jätevesijärjestelmä kunnossa. Uusi jätevesiasetushan astuu voimaan lokakuussa, Rantanen sanoo.

– Voihan olla, että koko mökkikulttuurimme on muuttumassa. Aika näyttää olemmeko mökkikansaa myös tulevaisuudessa, pohtii Rantanen. – Onko nuoremmilla polvilla kiinnostusta ja halua sitoutua kesämökin ylläpitoon? Merkitseekö mökkeily heille työleiriä vai mahdollisuutta rentoutua ja palautua hektisestä työarjesta?

– Olisi hienoa, jos nuoretkin löytäisivät ilon mökillä puuhastelusta. Sillä onhan se aika hyvä fiilis katsella omin käsin maalattua aidanpieltä ja ajatella, että nyt tämä kestää seuraavat 10 vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *