Haetko apua taloudenhallintaan?
Onko oma talous sekaisin?

Oman talouden tilanneanalyysi

Nyt jos koskaan on aika katsoa ja tarkistaa se oman talouden tilanne. Mennyt vuosi on ollut maailmalla niin erikoinen liittyen sijoitus- ja rahoituskuvioihin, että se omakin tilanne kannattaa tarkistaa viimeistään nyt.

Omat lainat?

Mikä on lainatilanteesi? Kuinka monta lainaa sinulla on ja minkälaisia korkoja ja kuluja makselet kuukaudessa? Oletko miettinyt tai laskenut, mitä säästäisit jos niputtaisit kaikki pienet osamaksulainasi ja kulutusluottosi yhdeksi isommaksi lainaksi, ja maksaisit vain yhtä laskua kuukaudessa? Yleensä se tuo tullessaan säästöjä, joilleki jopa satoja euroja vuodessa.

Lainat.fi tarjoaa mahdollisuuden hakea ratkaisua monelta lainoittajalta kerralla. Näet eri lainatarjoukset nopeasti ja pääset laskemaan, millaisiin säästöihin kenties voisit päästä jo nopeallakin aikataululla. Vaikkei mitään säästöjä syntyisi, niin olet ainakin tarkistanut tilanteesi ja tiedät mitä olet velkaa minnekin.

Vaikka suurin suomalaisten laina on luonnollisesti yleensä se asuntolaina, ja sitä meillä on keskimäärin teilut 109 000 euroa, mutta meillä on useimmassa taloudessa useampia pienempiä lainoja, joiden hoitamiseen kulutamme rahaa kuukausimaksujen, lainanhoitomaksujen yms kautta jopa turhaan, jos mahdollisuutena olisi maksaa vain yhtä maksua ja sen oheiskuluja kuukaudessa.

Millainen taloudellinen tilanteesi on?

Koska viimeksi teit analyysin omasta taloudesta eli laskit omat tulot ja kulut? Martoilla on hyviä neuvoja oman talouden suunnitteluun ja hallintaan. Esimerkiksi selkeät tavoitteet ovat paljon parempia, kuin että asettaa itselleen jotain epämääräisiä tulevaisuuden suunnitelmia.

”Laitan joka kuukausi säästöön 50 euroa.”
”Tulen toimeen ensi vuonna yhdellä luottokortilla.”
”Vähennän kulutusta, jotta voin jäädä vuorotteluvapaalle.”
”Laadin testamentin, jolla turvaan omaisuuden siirtymisen suvussa.”
”Kilpailutan tammikuussa sähkö- ja vakuutussopimukset.”
”Olen tyytyväinen siihen, mitä minulla on.”

Kaikista tärkeintä on kuitenkin olla rehellinen itselleen. Jos alkaa piilotelta itseltään kuluja ja ottaa lisää lainaa, on se nopea tie ongelmiin.

Ongelmia lainojen maksujen kanssa?

Jos sitten taloudellinen tilanteesi yllättäen huononeen ja näyttää siltä, että et pysty maksamaan maksujasi. VINKKI: ota yhteys siihen tahoon, joka laskuttaa ja kerro tilanteesi. Useimmiten saat järjestettyä laskujasi ja niiden eriä, tai jopa neuvoteltua uuden maksusuunnitelman. Mutta tee se ajoissa, mitä pidemmälle vitkastelet, sitä vaikeampaa uusien maksusuunnitelmien teko on ja sitä isommaksi velat ja ongelmat saattavat nousta. Ota huomioon, että se joka laskuttaa sinua, haluaa vaan omansa takaisin, mutta aikataulusta voidaan aina keskustella, kunhan olet rehellinen itsellesi ja muille.

Neuvottele velkojien kanssa lisäaikaa tai pienennyksiä maksueriin, jos laskusi kasaantuvat tai et selviydy velkojesi maksusta.

Rahaongelmia voi tulla kenelle tahansa

Elämä heittelee meitä tilanteesta toiseen. Välillä voi tuntua, ettei omasta elämästä ole mitään otetta ja ongelmat kasaantuvat. Jos rahasi ovat lopussa, älä hätäänny. uhu rehellisesti raha-asioista ystäville tai sukulaisille. Se voi auttaa. Apua kannattaa hakea ajoissa, ennen kuin rahahuolet kasvavat suuriksi. Älä siirrä vaikeiden asioiden kohtaamista. Avaa kaikki kirjeet ja maksa laskut ajoissa.

Iso merkitys on sillä, miten itse suhtaudut tilanteeseesi. Muista että raha on vain rahaa ja tavarat tavaroita, ja mikäli otat aktiivisen otteen, asiat yleensä tulevat kuntoon – aikaa se saattaa kyllä viedä.

Muutama perusvinkki säästämiseen

Kun mietit kulutustasi, onko jotain mikä ei ole niin pakollista, ja jota sinun ei oikeasti tarvitse ostaa. Tai tarvitsetko uuden puhelimen niin usein. Voit myös lainata tavaroita kavereilta ja tehdä ruokaa kavereiden kanssa yhdessä. Yhdessä tehty ruoka on aina edullisempaa ja samalla saat sosiaalista kanssakäymistä! On myös hyvä katsoa sitä omaa harrastusta, viekö se liikaa rahaa, tai toisinpäin: olisiko mahdollista harrastaa jotain edullista. Myös kaupoissa käydessäsi kannattaa vertailla hintoja, kaupoissakin on isoja eroja ja yleensä isot kaupat ovat edullisempia kuin ne pienet kulmakaupat.

Hyvä ohje on myös se, että pidä huolta omista tavaroistasi, ne kestävät silloin pitempään eikä niitä tarvitse uusia niin usein- säästät siis rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *